De mongoolse gerbil

 

 

Wetenschappelijke naam : Meriones unguiculatus

 

Lichaamslengte : 11- 14 cm

 

Staartlengte : 9-11 cm

 

Gewicht : 65-85 gram

 

Levensduur : 3-5jaar

 

 

 

Geschiedenis

Zoals de naam al zegt komt de mongoolse gerbil uit Mongolie . Hun leefgebied bestaat uit woestijnachtige steppe gebieden . Een ander benaming is woestijnratje echter zijn ze geen familie van de rat .Zij behoren tot de familie Cricetidae net zoals de hamsters . In 1954-1964 gingen enkele fokparen richten de Verenigde staten vanuit deze export zijn de diertjes verspreid naar Europa .

 

 

 

Gedrag

 

Gerbils zijn vriendelijke en slimme diertjes maar geen echte knuffeldiertjes . Ze zijn zowel dag als nachtdieren . Ze zijn enorm nieuwsgierig en kunnen tamelijk hoog springen . In het wild leven gerbils in groepen maar in gevangenschap is het beter om een koppel van hetzelfde geslacht te houden . Neem een gerbil net zoals alle andere dieren nooit op bij de staart !

 

 

 

Huisvesting

 

Het beste verblijf voor gerbils is een aquarium of terrarium met hoge rand . Men dient rekening te houden met afmetingen van een 100 x 40cm grondoppervlakte . Een hoge rand in een terrarium is nodig voor de dikke laag bodembedekking(20cm) die nodig is om te graven en tunnels te maken .Het beste kan je een stevige bodembedekking bekomen door materialen te mengen zoals bv hennepvezel , hooi eventueel houtkrullen maar deze zijn heel stoffig . Let erop dat alles knaagbestending is en ontsnappingsproof .

 

Inrichting

 

Een slaaphuisje - let op dat alle ingangen groot genoeg zijn zodat het dier niet klem komt te zitten . Een loopwiel (met een dichte loopvlakte)van 28 cm zodat ze energie kwijt kunnen . Hier en daar enkele verdiepingen en eventueel hangmatjes . Verder kan je aankleden met verschillende soorten takken zodat ze hun tanden kunnen slijten . Als nestmateriaal kan men tevens gebruik maken van bv carefresh . Enkele speeltjes tegen verveling neem een kijkje op knaagdierweetjes .

 

 

Verzorging

 

Een zandbakje met chinchillazand dient altijd aanwezig te zijn in een verblijf om hun pelsje proper en netjes te houden je kan opteren voor een glazen snoeppot die groot genoeg is . Sommige doen ook hun behoefte hierin daarom dagelijks nazicht en eventueel zeefen . Let op gebruik geen schelpenzand ! Dit kan de oogjes beschadigen . Verder dient men oplettend te zijn bij afwijkende ontlasting of gedrag . Kijk geregeld de tandjes na .

 

 

 

Voeding

 

In de natuur bestaat de gerbil zijn dieet uit zaden , granen en grassen maar ook af en toe dierlijke eiwitten . Kies als basis een compleet voer (in de opvang maken we gebruik van terra vadigran en beaphar ) en vul aan met hooi en gedroogde kruiden . Zorg voor dagelijks vers drinkwater .

 

*voedingslijst

 

foto's pinterest