Bij de verzorging van konijnen en knaagdieren komt heel wat kijken. Bovendien stelt elk diersoort andere eisen aan de huisvesting en wijze waarop ze verzorgd dienen te worden. Denk hier goed over na voordat u een (knaag)dier aanschaft!

Bij Knibbels worden onderstaande vereisten gehanteerd. Het moto is hier : 'hoe groter hoe beter'.

Wij helpen u graag ook bij eventuele vragen.

In de map FOTO'S kunt u voorbeelden terugvinden van huisvesting etc.

 

 

Kooiafmetingen : LxBxH (in cm) 

 

Dwerghamster : 70 x 40 x 40 

Syrische hamster : 100 x 50 x 50

Gerbils : 100 x 50 x 50 

Ratten : 80 x 50 x 80 (voor max.2)

Degoe : 100 x 50 x 100

Chinchilla : 100 x 50 x 120

Cavia : 120 x 60 x 50 + ren

 

Aanbevolen kooien voor knaagdieren zoals voor ratjes, chinchilla's en degoes zijn onder andere de Royal Suite van Savic en de Critter Nation. Voor gerbils en hamsters is een terrarium met verluchtingsrooster ook wel leuk. Cavia's hebben dan weer graag draadkubusverblijven. Indien u handig bent is een zelfgemaakte kooi misschien wel een optie.

Buiten deze kooiafmeting hebben verschillende knaagdiersoorten ook een mogelijkheid tot rennen/spelen/

loslopen/ knuffelmoment/... nodig.

Niemand leeft graag enkel achter tralies.

Losloop en gevoel van vrijheid zijn ook even belangrijk voor knaagdieren als andere huisdieren. 

 

 

Bodembedekking

 

Kwalitatief goede bodembedekking is erg belangrijk voor knaagdieren. Het is eveneens voor u als 'baasje' ook prettig. Er bestaat een enorm ruim assortiment aan bodembedekkers van houtvezel tot maïs en papier.

Hoogwaardige bodembedekking bevat bestanddelen die vocht en geur absorberen, stofvrij en zacht zijn maar bovenal niet schadelijk voor uw lieve knaagdier. Vzw Knibbels werkt voor de eigen Knibbeltjes oa. met Back to Nature, vers hooi, Carefresh en Cotton Comfort. Natuurlijk is het afhankelijk van voor welk knaagdier het bedoeld is.  Een eigen grasveldje bv van grasdoos.nl is ook steeds fijn voor uw huisdier.

 

 

 

Knaag-likstenen

 

Veel dierenwinkels en zelfs dierenartsen bevelen knaag-likstenen aan, dit is echter niet juist!

Knaagstenen zijn zeer ongezond ! Ze bevatten een hoog calciumgehalte en veel zout, dit kan leiden tot blaas en nier problemen. Alternatieven zijn (onbehandelde niet giftige) takken van bv wilg maar ook knaagkoorden gemaakt van babyknutselblokjes behoren tot de mogelijkheid. Veel van deze dingen kunt u via vzw Knibbels bekomen.

 

 

Loopwielen

 

Elk knaagdier heeft beweging nodig. Sommige onder hen zijn geboren lopertjes. De huisvesting dient hieraan aangepast te worden en een loopwieltje is onontbeerlijk.

Bij het aanschaffen van een wieltje dient men rekening te houden met volgende punten : de doorsnede dient groot genoeg te zijn zodat uw knaagdier hier vrij en gemakkelijk in kan bewegen. 

De loopvlakte moet dicht zijn, wieltjes met ruimte tussen de spijlen kan nare verwondingen veroorzaken omdat de pootjes van de knagertjes hier vaak in vast komen te zitten! 

 

 

Speeltjes

 

Elk knaagdier houdt van spelen en afwisseling in zijn verblijf.

Probeer uw huisdier zoveel mogelijk variatie te geven om zich bezig te houden.

Verveling kan leiden tot een ongelukkig huisdier. Knaagkoorden, knaagtakken, bijtbestandige balletjes, wilgenballetjes gevuld met lekkers, leuke slaapplekken, fleece slingers, etc houden een knaagdier eventjes bezig. 

 

 

Voeding

 

Er zijn veel verschillende soorten knaagdieren elk met een eigen voedingsbehoefte. Qua maaltijd hebt u gemengd voer en complete voeding vaak in vorm van pellets.

Knaagdieren gaan vaak eten wat ze lekker vinden en zijn dus selectief in het uitkiezen van 'brokjes'.

Bij een complete voedingsbrok is dit niet mogelijk aangezien alles (vitamienes, mineralen, vezels) wat een knaagdier nodig heeft vervat zit in de pellet.  

Naast  de juiste voeding is er ook steeds voldoende drinkwater nodig in de kooi.

Vers voedsel is ook altijd aan te raden zodat uw knaagdier gevarieerd eet.

Net zoals bij mensen geldt dat te veel suiker niet gezond is. Opgelet met  snacks waar te veel suikers en kleurstoffen in zitten. Niet alle knaagdieren mogen alles eten. Raadpleeg hiervoor steeds iemand die u hier juist in kan bijstaan bv de dierenarts of de opvang waar u uw knaagdier vandaan haalt.