De Russische dwerghamster

 

Wetenschappelijke naam :

Phodopus sungorus

 

 

Lichaamslengte: 6-10 cm

 

Gewicht : 45-70gram

 

Levensduur : 2-3jaar

 

 

 

Geschiedenis

 

De Russische dwerghamsters komen van oorsprong uit Noord-Kazachstan. Sinds 1773 werden ze voor het eerst genoemd in boeken.

Eind jaren 60 werden ze gefokt als laboratoriumdieren waarna ze zich verspreidden als huisdieren.

Ze worden ook weleens Dzjoengaarse of Siberische hamster genoemd.

 

 

Gedrag

 

Net zoals de meeste hamstersoorten (behalve roborovski en cambelli) dient de Russische dwerghamster solitair gehouden te worden.

Als men hamsters met 2 of meerdere houdt komt dit altijd vroeg of laat tot een gevecht met de dood als gevolg ... .

De Russische dwerghamster houdt geen winterslaap in tegenstelling tot andere  hamsters en krijgt als enigste een lichtere vacht in de winter. Hamsters zijn nachtdieren dit wil zeggen dat ze tegen de schemer wakker worden en tijdens de nacht zijn ze dan ook het actiefst.

 

 

Huisvesting

 

Als kooi kan men gebruik maken van een aqua of terrarium maar ook traliekooien. Let erop dat de tralieafstand max 1cm is.

De ideale grootte voor een dwerghamster is ongeveer 80 x 50 grondoppervlakte en 50 hoogte denk bv aan de ferplast mary en de savic metro. Voorzie een dikke laag bodembedekking waarin ze kan graven en tunnels maken. ( bv hennepvezel,back to nature)

 

Een loopwieltje van 20 cm is een must in het verblijf.  Bij aanschaf van een loopwiel dient rekening gehouden te worden met feit dat dit loopwiel gesloten is (geen spaken), aangezien de hamster zijn of haar pootjes anders kan breken of verwonden.

Een gezellig houten slaaphuisje waar ze zich overdag in kan terugtrekken met wat nestmateriaal zoals carefresh of reepjes wc papier, voorziet de dwerghamster van een fijn slaapplekje. Opgelet ! gebruik geen hamsterwatten deze zijn gevaarlijk . Maak wat verdiepjes uit hout met trapjes/bruggen en knusse hangmatjes.

 

 

Verzorging

 

De  Russische dwerghamster is een zeer proper diertje die ook zindelijk is. Ze gaat steeds  hetzelfde hoekje in de kooi opzoeken om naar wc te gaan.

Handig om daar gebruik van te maken en daar een toiletje te plaatsen.

Dagelijks een goed gevuld schaaltje met chinchillazand om de vacht vetvrij en netjes te houden, is onontbeerlijk.

Indien ze hier toch haar behoefte in doet, kan men het dagelijks zeven om proper te houden en wekelijks vervangen.

Soms kunt u op hun lichaampje in het midden van de buik een klein bolletje zien, daar ligt de geurklier van de hamster.

Als het bolvormig is en vreemd aanvoelt, zit deze meestal verstopt men kan dit gewoon proper maken met een wattenstaafje en lauw water. Dit komt al eens voor bij wat oudere, ziekere of dikkere hamsters.

Let er steeds op dat de tandjes mooi slijten en de nagels niet te lang worden.

 

 

Voeding

 

Als basisvoeding wordt een kwalitatief voeding aanbevolen zoals speciaal ontwikkeld voor dwerghamsters  bv Terra Vadigran of Beaphar.

Sience selective voer wordt enkel aangeboden voor Syrische hamsters.

Verder dient men  deze voeding aan te vullen met hooi, gedroogde kruiden en gedroogde meelwormpjes.

Af en toe een snoepje wordt geapprecieerd maar let op bij snacks voor hamsters uit de winkel deze bevatten meestal veel suikers.

Voorzie dagelijks vers drinkwater in een drinkflesje.

Knaagstenen en likstenen zijn ongezond!